We weten allemaal dat krachttraining goed voor ons is, het bouwt spiermassa en verbrandt calorieën. Maar wist je dat er nog veel meer voordelen van krachttraining zijn?

In deze blogpost vertel ik je over de andere gezondheidsvoordelen van krachttraining. Er zijn er nog veel meer, maar ik ga het hebben over de 6 grootste voordelen!

Verlengt levensverwachting

Bijna alle sporten of activiteiten zullen je levensverwachting in positieve zin beïnvloeden, maar met name doet krachttraining dit . De reden hiervoor is dat je spiermassa gaat aanmaken tijdens het trainen.

Hoe meer spiermassa je hebt hoe kleiner de kans is dat je vroegtijdig zal overlijden. Dus door je spiermassa te vergroten kan je jouw levensverwachting verlengen! (1)(2)

Gezonde botten

Wist je dat je spieren en botten bijna op dezelfde manier reageren op krachttraining? Omdat ze beide sterker worden door het beoefenen van krachttraining.

Natuurlijk zijn er geen specifieke oefening voor je botten, zolang je consistent bezig bent met krachttraining zullen je spieren ook sterker worden.

Sterke en gezonde botten zullen misschien niet de reden zijn waarom jij bent begonnen aan krachttraining.

Maar het hebben van sterke botten is enorm belangrijk en wordt steeds belangrijker naarmate we ouder worden! (3)

Natuurlijke antidepressiva

Krachttraining is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook nog eens enorm goed voor je geest. Er zijn meerdere studies die erop wijzen dat het de symptomen van depressie en angststoornissen kan verminderen! (4)

Daarnaast kan krachttraining je zelfvertrouwen en daarmee ook je zelfbeeld aanzienlijk verbeteren. Dit gevoel alleen al kan enorm helpen wanneer je wilt werken aan je zelfbeeld.

Maakt het dagelijks leven makkelijker

Naast deze gezondheidsvoordelen zal je ook merken dat dagelijkse taken je makkelijker afgaan.

Tijdens het krachttrainen maak je namelijk niet alleen extra spiermassa aan, je conditie zal ook verbeteren.

Deze combinatie zorgt ervoor dat je in het dagelijks leven langer, harder en beter kan werken! Dit is een van de voordelen van krachttraining waar mensen niet meteen bij stilstaan, maar toch een groot effect heeft op het dagelijks leven.

Minder kans op diabetes type-2

Diabetes type-2 is een ziekte waarbij het lichaam niet meer goed reageert op insuline. Deze ziekte is niet aangeboren, zoals type-1.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het krijgen van diabetes type-2. Maar de meeste hebben te maken met het hebben van een ongezonde levensstijl, zoals ongezond eten, roken, overgewicht en weinig lichaamsbeweging.

Wanneer je regelmatig aan krachttrainen doet, is de kans op diabetes type-2 een stuk kleiner. Wanner je 150 minuten in de week trained (5 keer een half uurtje), heb je al 34% minder kans op diabetes!

Wanneer je daarnaast ook nog regelmatig aan cardio doet, is de kans zelfs verminderd met 59%! (5)

Gezond hart

Daarnaast verbetert de gezondheid van je hart. Na 45 minuten te hebben getraind is je bloeddruk al verminderd met 20%, dit staat bijna gelijk aan het nemen van bloeddrukverlagers! (6)(7)

Veel mensen beginnen met cardio wanneer ze de gezondheid van hun hart willen verbeteren en dit klinkt logisch. Door deze reden zijn mensen begonnen met het beoefenen van cardio.

Maar met cardio verbeter je alleen je cardiovasculaire gezondheid en bouw je geen spierkracht op. In tegenstelling tot krachttraining wat voornamelijk spierkracht opbouwt, maar ook je cardio verbetert.

Hoe krijg je deze voordelen van krachttraining?

Deze voordelen klinken natuurlijk allemaal heel goed, maar hoe begin je nu precies met krachttrainen.

Beginnen met krachttrainen is niet makkelijk en er zijn een hoop dingen waar je op moet letten.

Het kan daarom handig zijn om een coach te hebben die weet wat jij nodig hebt om snel en goed resultaat te behalen.

Waar moet je op letten als je wilt beginnen?

Het belangrijkste is om bij het begin te beginnen, het gaat er niet om hoeveel je meteen kan liften. Wat veel belangrijker is, is dat je let op je vorm. Hier veel aandacht en tijd aan besteden zal je uiteindelijk veel meer opleveren.

Wanneer je een oefening echt onder de knie hebt, kan je beginnen met het opbouwen van de gewichten.

Zolang je dit blijft doen zal je lichaam zich aanpassen om het extra gewicht aan te kunnen, en hierdoor bouw je spiermassa op!

Je kunt niet alleen progressie maken door meer gewicht te liften, maar ook door meer herhalingen of sets te doen of minder rusttijd te nemen.

 

  1. http://newsroom.ucla.edu/releases/older-adults-build-muscle-and-271651
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24561114
  3. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/strength-training-builds-more-than-muscles
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4090891/
  5. http://care.diabetesjournals.org/content/29/8/1933
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21734721
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2936915/

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *