HIIT (high intensity interval training) is een trainingsmethode dat de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. (1)

Vaak wordt HIIT gebruikt voor vetverlies, maar is dit wel zo effectief? In deze blog vertel ik je het verschil tussen HIIT en LISS en wat het beste voor jou is!

Wat is HIIT?

HIIT is een training die door intervallen in een relatief korte tijd wordt uitgevoerd. De intensiteit ligt veel hoger dan LISS cardio (low intesity steady state cardio). HIIT wordt vaak gebruikt voor vetverlies.

Tijdens deze training wissel je af tussen intensieve oefeningen en rust. Je kunt ook kiezen om geen rust te nemen en een oefening uit te voeren die minder intensief is.

Een training duurt gemiddeld tussen de 10-25 minuten. De training verbetert je cardiovasculaire systeem en wordt vaak gebruikt om
vetverlies te stimuleren.

Omdat HIIT een erg intensieve training is, is het aan te raden om al een een basis ‘fitheid’ te hebben. Dit om blessures te voorkomen.

HIIT voor vetverlies

Cardio wordt vaak gezien als een goede manier om vet te verliezen. Wanneer je vet wilt verliezen is het belangrijk om eerst te kijken naar je voeding. Als dit niet in orde is zul je ook weinig tot geen resultaat behalen met cardio.

Als je voeding in orde is en je vet wilt verliezen is cardio een mooie toevoeging die jou kan helpen meer calorieën te verbranden.

LISS of HIIT?

Wanneer je besluit om cardio te gaan doen om vet te verliezen kan je kiezen om HIIT te gaan doen of LISS. Beide hebben hun voor- en nadelen.

De grootste verschillen tussen deze twee is de intensiteit en duur van de training.

HIIT trainingen zijn relatief kort en intens, hierbij gebruik je koolhydraten als je voornaamste energiebron. De komende 24 uur na de training gaat je lichaam meer vet gebruiken als energiebron. (2)

Hierdoor wordt er vaak gesuggereerd dat met HIIT je nog lange tijd na je training vet verbrandt, hoewel dit niet fout is worden de effecten vaak overdreven.

Je hoeft niet te denken dat je de komende uren nog honderden extra calorieën verbrandt. Dit komt omdat je meer zuurstof gebruikt na je training.

Wanneer je ongeveer 40 minuten traint zou je 40 extra calorieën verbranden in de tijd erna.

LISS gebruikt met name vet als voornaamste energiebron. De calorieën die je verbrandt, verbrand je ook echt tijdens de sessie. De uren hierna zul je weinig extra energie gebruiken.

Onder aan de streep

Als je kijkt naar het totaal aantal calorieën dat je verbrandt zul je realiseren dat je ongeveer dezelfde hoeveelheid energie verbruikt. HIIT is dus niet beter voor vetverlies.

HIIT is namelijk zeer intens, maar wisselt af met periodes waar je bijna geen energie hoeft te gebruiken.

Terwijl LISS niet zo intens is maar continu hetzelfde blijft.

Dus wanneer je tijdens de hoge intensiteit 15 kcal/ per minuut verbrandt en tijdens de lage intensiteit 5 kcal/ per minuut. Is je gemiddelde 10 kcal/per minuut. Dit kan je ook bereiken met LISS.

Het grootste voordeel van HIIT wat vaak wordt genoemd is dus eigenlijk helemaal niet zo effectief als vaak gedacht. (3)

Wat is de beste keuze voor jou?

Dat HIIT niet zoveel calorieën verbrandt na de training als gedacht betekent niet dat het een trainingsvorm is die overbodig is. Het kan zeker van pas komen.

HIIT en LISS hebben beide hun voor- en nadelen, hieronder zie je de belangrijkste dingen die jij moet weten.

Voordelen van HIIT:

  • Afwisselend
  • Kan overal
  • Tijdbesparend

Nadelen HIIT:

  • Langere hersteltijd
  • Grotere kans op blessures

Voordelen LISS:

  • Kortere hersteltijd
  • Minder kans op blessures

Nadelen LISS:

  • Eentonig
  • Minder variatie mogelijk
  • Duurt in verhouding lang

Nu je de belangrijkste voor- en nadelen weet kun je voor jezelf een keuze maken wat het beste bij jou past.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de twee met elkaar af te wisselen en zo van alle voordelen gebruik te maken.

Weet je het nog niet helemaal zeker? Dan kan je ook altijd een berichtje achter laten met je vragen en dan beantwoord ik ze zo snel mogelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *