Ben jij ook zo’n zoetekauw? Veel mensen zijn dol op alles wat zoet is, logisch, het is namelijk ook erg lekker. Maar wanneer je aan het afvallen bent kan het handig zijn om tips en tricks te weten hoe je suiker kan weerstaan!

Verleiding duikt overal op, elke hoek van de straat kan je wel een winkel vinden die eten verkoopt. Dit lijkt alleen maar erger te worden als je het probeert te vermijden.

Want wie houdt er nu niet van een lekker stukje chocolade of een stukje taart?

Gelukkig zijn er een paar tips and tricks die ervoor kunnen zorgen dat jij van alle verleidingen afblijft.

Waarom zoet?

Waarom vinden we eigenlijk zoete dingen eigenlijk zo lekker? Sommige mensen zeggen zelfs dat ze een suikerverslaving hebben, waarom is dat?

Zoet is de eerste smaak die we ooit proeven, namelijk moedermelk. Hierdoor zijn we biologisch aangelegd om zoete dingen lekker te vinden. Vroeger werkte dit in ons voordeel, zoete dingen zijn vaak calorierijk en dit heeft ons helpen overleven. Maar juist nu begint het in ons tegendeel te werken.

1 . Wilskracht is niet onbeperkt

Wat belangrijk is om te weten, is dat jouw wilskracht om verleidingen te weerstaan niet onbeperkt is. We hebben een dagelijkse ‘hoeveelheid’ aan wilskracht en deze raakt dus ook een keer op.

Dit is niet omdat je zwak bent, maar op een bepaald moment kan je lichaam het gewoon niet meer goed weerstaan.

Misschien kan je de eerste 100 verleidingen weerstaan maar daarna gaat het moeilijk worden.

Een goede manier om dit te verkomen, is om zo min mogelijk in de verleiding te komen. Nu hoef je geen blinddoek om de volgende keer als je naar buiten gaat. Maar zorg dat bijvoorbeeld in huis zo min mogelijk verleidingen aanwezig zijn.

2. Vind afleiding

Wanneer je echt zin hebt in iets zoets, is het moeilijk om je er ‘gewoon’ over heen te zetten. Maar je wilt je er ook niet aan overgeven. Hierdoor kan het fijn zijn als je iets hebt wat je kan afleiden.

Door iets compleet anders te gaan doen kan het makkelijker worden om je gedachten te veranderen.

Ga wandelen, luister naar muziek of ga een boek lezen. Het maakt niet uit wat je precies doet, zolang je je gedachten maar verlegt.

Afleiding moet er niet voor zorgen dat je je cravings gaat onderdrukken, maar juist dat je ze vergeet. Want het vechten tegen je gedachten zorgt er juist voor dat ze sneller terugkomen.

3. Zorg voor duidelijke doelen

Om gefocused te blijven moet je duidelijke en haalbare doelen hebben. Want juist deze doelen zullen jou gaan helpen.

Je wilt er natuurlijk alles aan doen om jouw doel te bereiken en de kans is groot dat jouw fitnessdoelen niet helemaal op dezelfde lijn zitten als dat van een reep chocolade opeten.

Hierbij kan het helpen om voor jezelf een SMART doel helder te zetten. Deze zijn Slim, Meetbaar, Acceptabel, Realistich en Tijdsgebonden.

Natuurlijk kan je nog steeds af en toe een stukje chocolade nemen, zelfs als je wilt afvallen. Echter, deze tips helpen jou om een goede controle te houden en de juiste balans te vinden.

4. Maak het jezelf niet moeilijker dan nodig

Vaak zie ik dat mensen het zich onbewust erg moeilijk maken. Een van de grootste tips die ik je kan geven is om om zo min mogelijke verleidingen in huis te halen. Of vervang deze door een gezonde optie, zoals wat fruit.

Daarnaast kan het ook helpen om mindfull te eten. Dit betekent dat je echt de tijd neemt om je maaltijd te eten. Zonder afleidingen, geen haast en geen prikkels van buitenaf..

Dit zorgt ervoor dat je sneller vol zit en ook voor een langere tijd, dus kan het jou zeker helpen met afvallen.

5. Accepteer je cravings

Heb je weleens gemerkt dat hoe meer je je best doet om een gedachte te vergeten, hoe sneller ze terug komen?

Nou, dit is precies hetzelfde met je suiker cravings. Hoe meer jij je best doet om ze ergens weg te stoppen, hoe sneller ze terug komen.

Dus wat kan je hier tegen doen? Eigenlijk moet je juist niks doen, want als je je ertegen verzet gaat het dus mis.

Accepteer het, laat het gewoon lekker. Je hoeft er niet direct iets aan te doen. Wanneer dit gelukt is kan je je gaan focusen op afleiding zoeken.

 

Heb je nog vragen? Laat ze achter in de comments!

Veel succes met het volgen van deze tips om suiker weer te weerstaan!

Amber

3 reacties op “5 Waardevolle tips om suiker te weerstaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *