Waarom is slaap zo belangrijk? We houden allemaal van een dagje uitslapen, maar hier komen we lang niet altijd aan toe. Echter, staan we er niet altijd bij stil hoe belangrijk slaap is voor onze gezondheid.

Het heeft namelijk een groot effect op je dagelijks leven, je gezondheid en ook je gym performance!

Waarom slapen we eigenlijk?

Een vraag die je jezelf misschien weleens hebt gesteld, waarom slapen we eigenlijk? Het exacte antwoord weten we eigenlijk niet. Er zijn verschillende theorieën maar, er is geen duidelijk wetenschappelijk antwoord op deze vraag.

Wat wel duidelijk is, zijn de negatieve gevolgen van te weinig slaap. Deze gevolgen hebben niet alleen invloed op je gains.

Zo kan te weinig slaap leiden tot ongelukken, slechte gezondheid en het vergroot de kans op obesitas.

Je kans op overgewicht en zelfs obesitas groeit aanzienlijk wanneer je minder dan 8 uur per dag slaapt, dit komt doordat er twee hormonen uit hun balans worden gehaald namelijk ghrelin en leptin.

Ghrelin regelt je hongergevoel en deze wordt in grotere hoeveelheid aangemaakt wanneer je niet genoeg slaapt. Leptin daarintegen zorgt juist voor het gevoel dat je vol zit en deze wordt dan weer minder aangemaakt.  (x)

Hoeveel slaap hebben we nodig?

Als je naar het gemiddelde kijkt, heb je ongeveer 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Maar dit geldt niet voor iedereen.

Dit ligt ook aan je leeftijd, zo hebben jongere kinderen wel 11 uur slaap nodig terwijl sommige senioren wegkomen met maar 6 uurtjes.

Een van de belangrijkste trainingsprincipes

Als je iemand in de gym vraag wat het belangrijkste is om spiermassa aan te maken zullen ze meestal zeggen: ‘Voeding en training’. Echter is er een belangrijk ding wat ze vergeten.

Het is waar dat je zonder goede voeding of zonder te trainen vrijwel geen spiermassa kan aanmaken, maar er is dus nog dat ene ding. De factor die vaak wordt vergeten is slaap.

Slaap en gains

Slapen is erg belangrijk als je doel is om meer spiermassa op te bouwen. Zo zorgt slaap ervoor dat de HGH (human growth hormone) wordt vrijgelaten. Bij mannen wordt 60-70% van dit hormoon vrijgelaten als ze aan het slapen zijn.

Hierdoor kan niet slapen dus ervoor zorgen dat je minder groeihormonen aanmaakt.

Hoe slaap je beter?

Nu vraag je je misschien af, hoe slaap ik dan beter? Er zijn verschillende dingen die jou kunnen helpen om een betere nachtrust te krijgen. Hier zijn een paar tips:

  1. Zorg voor een vaste routine, het helpt erg om een vaste routine te hebben waar je elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat en ook weer dezelfde tijd opstaat.
  2. Let op je slaapomgeving, een warme kamer of een te lichte kamer kan er als snel voor zorgen dat slapen erg moeilijk wordt. Zorg voor een koele (18-19 graden) en donkere kamer om beter te slapen.
  3. Vermijd blauw licht, dit kan je vinden in de meeste schermen zoals je tv en smartphone. Dit blauwe licht maakt het voor onze hersenen moeilijker om in een diepe slaap te vallen. Vaak zijn er ook bepaalde filters die je kan toepassen om dit eruit te halen.
  4. Wees actief, als je door de dag heen hebt gesport en/of actief bent geweest zal je makklijker in slaap vallen. Echter zullen intense trainingssessies in de late uurtjes het tegenovergestelde effect hebben!

Bronnen gebruikt in deze blog:

https://www.news-medical.net/health/What-Does-Leptin-Do.aspx

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *