Heb jij je nieuwjaarsvoornemens al gemaakt? Ga je dit keer echt naar de sportschool? Of is je doel om die chocolade nu echt te laten liggen?

Het is nu pas november en de nieuwjaarsvoornemens lijken misschien nog ver weg, maar de tijd gaat sneller dan je denkt!

Het doel van deze voornemens is om jezelf te verbeteren en nieuwe gewoontes te starten. Maar zijn nieuwjaarsvoornemens wel de manier om je nieuwe levensstijl te beginnen?

Motivatie

Voor verandering heb je motivatie nodig, daarnaast is het ook belangrijk waar deze motivatie vandaan komt.

Zo heb je interne en externe motivatie. Als de motivatie om te veranderen uit jezelf komt (intern) is de kans van slagen een stuk groter.

Externe motivatie is het krijgen van straf of beloningen, zoals het gaan naar de sportschool om je niet schuldig te voelen.

Intrinsieke motivatie is motivatie die uit jezelf komt, je doet iets omdat je dat zelf wilt en er genoegen uit haalt.

Maar dat betekent niet dat je de sportschool kan vermijden wanneer je externe motivatie hebt. Deze kan namelijk altijd veranderen in intrinsieke motivatie!

Goede voornemens kunnen je helpen om te starten of deze motivatie vol te houden, maar wist je dat de meeste voornemens falen?

Dit kun je namelijk goed zien in de sportschool, in januari en februari zitten de meeste sportscholen propvol! Maar kom je in de maanden daarna, dan zul je al snel zien hoeveel mensen er zijn afgehaakt.

Waarom niet nu?

Nu je weet dat nieuwjaarsvoornemens bijna nooit werken denk je misschien bij jezelf, wat nu? Of hoe moet je het dan doen?

Een ander nadeel van nieuwjaarsvoornemens is dat het altijd nog even duurt, er zijn nog 42 dagen tot het nieuwe jaar. Waarom zou je wachten? Dat is toch eigenlijk niet logisch.

Een reden kan zijn dat je niet wilt afvallen tijdens de feestdagen en dat is begrijpelijk. Niemand wilt nee zeggen tegen al het eten wat langskomt tijdens de feestdagen.

In de dagen die je dit jaar nog hebt kun je enorm veel bereiken en het is zonde om deze dagen te verspillen en te wachten totdat je kunt beginnen. Daarnaast kun je in deze dagen een ‘buffer’ opbouwen voor de feestdagen.

Buffer

Niemand wilt nee zeggen tegen al het eten tijdens de feestdagen, maar daarnaast wil niemand rollend de deur uitgaan.

Het vinden van balans tussen genieten en je dieet is niet makkelijk, zeker niet als je ook geniet van wat alcohol! (1)

Als je nu begint met je nieuwe levensstijl is de kans groot dat je al wat kilo’s kwijt bent voordat de feestdagen beginnen! Hierdoor heb je een kleine buffer opgebouwd zodat je niet hoeft te denken aan diëten tijdens het eten.

En ook al ben je deze kilo’s nog niet kwijt, is dit nog steeds het laatste wat je moet doen. Het kan natuurlijk altijd misgaan waardoor jij nog geen buffertje op hebt gebouwd.

Dat is niet erg, probeer dit niet te compenseren door jezelf met de feestdagen te straffen en alles te laten staan!

Hoe ga je beginnen?

Je gaat dus nu beginnen en je hebt geen tijd te verliezen. Je wilt liever gisteren beginnen dan vandaag.

Daarnaast is het goed om te denken aan het verhaal van de haas en de schildpad. Je wilt nu beginnen, maar je zal er niet van profiteren als je jezelf vanaf vandaag gaat verhongeren. Dan loop je namelijk jezelf voorbij en dit gaat altijd mis!

Fitness is een marathon en geen sprint

Om vet te verliezen moet je dagelijks minder calorieën eten dan je lichaam verbruikt, het beste is om 200-500 calorieën onder je dagelijkse kcal behoefte te eten. Dit betekent dus 200-500 calorieën onder je TDEE moet gaan eten om af te vallen.

Dit betekent niet dat je een dieet moet volgen die maar 200-500 calorieën bevat! De gedachte hoe minder hoe beter is hier niet het geval.

Bij veel mensen lijkt het vaak een goed idee om zo min mogelijk calorieën te eten, maar dit gaat snel tegen je werken. Je krijgt eetbuien en het is niet mogelijk om dit lang vol te houden.

Dit kun je voorkomen door een goed plan te hebben en bij te houden wat je dagelijks eet.

Coach

Een van de beste manieren om gemotiveerd te blijven en resultaat te behalen is het hebben van een goede coach. Iemand die weet wat jij nodig hebt om je doel te bereiken. En dit gaat niet alleen over voeding en training.

Het is mentaal (en soms fysiek) erg zwaar om je levensstijl te veranderen en als je dit alleen doet wordt het alleen nog maar moeilijker.

Wanneer je een goede coach hebt, dan kan die jou ook helpen met het aanleren van gewoontes die jou gaan helpen voor de lange termijn. De coach gaat samen met jou een oplossing zoeken voor de problemen die je tegenkomt.

Het kan eng zijn om op iemand af te stappen en te zeggen: ‘Hey, ik heb jouw hulp nodig’. Maar de mensen die dit hebben gedaan zijn achteraf blij dat ze deze stap hebben genomen.

Wil jij de eerste stap zetten om je leven voorgoed te veranderen? Kijk dan hier naar alle coaching mogelijkheden van MYSL.

Het zelf doen

Wanneer je intrinsieke motivatie hebt kan het zijn dat je het alleen wilt doen. Dit is geen probleem. Vaak is het wel een probleem dat je niet over kwalitatieve informatie beschikt om uiteindelijk je droomlichaam of andere (gezondheid)doelen te bereiken. Informatie is leidend en als jij bij start over de juiste informatie beschikt, dan bespaard je dit een hoop tijd en energie en deze tijd en energie heb je juist nodig in de sportschool!

Natuurlijk kan je uren per dag spenderen achter je computer, waar je onderzoeken leest en zelf gaat uitvogelen hoe het nu allemaal zit.

Dit was lange tijd een groot probleem, want dit hielt veel mensen tegen om te starten aan hun nieuwe levensstijl. Daarom besloot Merijn een boek te schrijven, namelijk ‘My Shredded Lifestyle’.

Hierin staat alles wat jij moet weten om je voeding en training zo aan te passen dat jij je doel bereikt! Speciaal voor jou hebben we nu een bundel waarin jij MyShreddedLifestyle 1 & 2 krijgt en daarnaast ook de upper/lower workout gids!

 

Bronnen gebruikt in deze blog post:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394377/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *