Wanneer het gaat over vetverlies en voeding zijn er veel mensen met diverse meningen. Al deze adviezen en meningen zijn natuurlijk goed bedoeld, maar wat moet je hier nou van geloven en wat is er nu echt belangrijk voor vetverlies?

Voeding is niet altijd makkelijk om te begrijpen, zo zwart of wit kun je het niet bekijken. Dat maakt vet verliezen er dus ook niet makkelijker op, want dit heeft toch grotendeels te maken met wat je eet.

Daarom help ik je hierbij in deze blog post om terug te gaan naar de basics en concentreren we ons op wat er nu wel en niet belangrijk is voor
vetverlies.

Wat is er wel belangrijk?

Het belangrijkste voor vetverlies is je calorie inname, deze moet namelijk lager zijn dan wat je dagelijks verbrandt. In het Engels is dit beter bekend als een calorie deficit.

Dit kan je het eenvoudigst bereiken door je voeding aan te passen, dit is het makkelijkst vol te houden. Omdat calorieën die je in de gym verbrandt een leuk extraatje zijn maar je kunt er niet op kan vertrouwen dat je elke dag gaat en altijd hetzelfde aantal calorieën verbrandt.

Daarnaast is je macro inname belangrijk, de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Het allerbelangrijkste zijn je eiwitten, deze helpen namelijk met spieropbouw maar ook om je een verzadigd gevoel te geven.

Mocht je dus ooit in de situatie komen waar je één van de drie maar kan kiezen, ga dan voor de eiwitten. De verhouding tussen koolhydraten en vetten maakt voor vetverlies niet uit. Zolang je calorie inname maar hetzelfde blijft, zoek hier dus een balans in die jij prettig vindt.

Trainen

Natuurlijk zijn er ook zaken belangrijk tijdens het trainen als je vet wilt verliezen. Het allerbelangrijkste (ook al klinkt dit een beetje cheesy) is dat je het naar je zin hebt in de sportschool.

Probeer namelijk maar iets lang vol te houden als je het echt verschrikkelijk vindt, dit gaat je zeker niet gelukkiger maken. Het is daarom de uitdaging om een schema te vinden die jij leuk vindt en die ook voldoende afwisseling biedt. Als je hier hulp bij nodig hebt kan je ook een schema laten maken door een van onze professionals.

Daarnaast is de progressie het belangrijkst, de voortgang van jouw kracht en spiermassa is natuurlijk het doel. Dit kan je bereiken door elke week iets meer te doen in de gym.

Er zijn verschillende vormen van progressie, zo heb je gewicht maar ook herhalingen, sets, en ‘time under tension’. Dit is de tijd van de spanning, dus hoe lang je rep duurt. Hoe langer je deze laat duren hoe meer je het zal voelen branden.

Supplementen

Supplementen zijn niet nodig om af te vallen, laat ik daar duidelijk in zijn. Echter betekent dit niet dat ze totaal nutteloos zijn, ze kunnen je leven wel een stuk makkelijker maken.

De twee supplementen die jouw geld dan echt waard zijn, zijn eiwitpoeder en creatine.

Eiwitpoeder maakt je eiwitinname een stuk gemakkelijker, daarnaast kan het ook nog een lekkere smaak geven aan je havermout, yoghurt of shake!

Creatine kan je helpen met spierbehoud, het maakt je iets sterker en hierdoor kan je langer je kracht behouden tijdens jouw vetverlies.

Wat is er niet belangrijk?

Een fout die veel mensen maken is zich richten op kleine dingen die niet veel resultaat leveren, wat ik bijvoorbeeld hiermee bedoel is hoe vaak je eet. Of het volgen van een bepaald dieet.

Wanneer je de grote factoren van vetverlies niet onder controle hebt kan je ervan uitgaan dat deze kleine dingen ook geen invloed gaan hebben op jouw vetverlies.

Ook al zou dit wel het geval zijn, moet je er niet vanuit gaan dat je extra vet verliest. Hoe vaak je moet eten ligt er helemaal aan wat jij prettig vindt, mits je de calorie inname hetzelfde houdt natuurlijk.

Het tweede probleem is het richten op ‘clean eating’, oftewel het eten van alleen maar gezonde voeding. Begrijp me niet verkeerd, dit is top. Maar het betekent niet altijd dat je hierdoor vet gaat verliezen.

100% Pindakaas is namelijk supergezond en zit vol met goede vetten maar 100 gram bevat al 600 calorieën, dat loopt snel op. Probeer jezelf daarom bewust te worden van jouw calorie inname en probeer deze natuurlijk met zoveel mogelijk gezonde producten op te vullen.

Trainen

Spierpijn wordt vaak gezien als een teken van een goede workout, dit hoeft echter niet zo te zijn. Je krijgt vaak spierpijn als je een nieuw schema volgt, of voor een zwaarder gewicht dan normaal bent gegaan.

Dit komt omdat er dan miniscule scheurtjes in de spier komen die later pijn gaan doen, als je dit niet ervaart betekent het niet dat je een slechte workout hebt gehad.

Probeer dus niet te trainen om de volgende dag wakker te worden met spierpijn, dit is helemaal niet nodig en kan soms alleen maar in de weg zitten tijdens de volgende workout.

Supplementen

Vetverbranders zijn nog steeds te koop in veel winkels, alleen leveren ze niet het effect wat ervan verwacht wordt. Sommige zullen je helpen doordat ze cafeïne bevatten of vezels. Maar de tabletjes zullen geen kilo’s van je lichaam af laten vliegen.

Daarnaast heb je detox tea’s die beloven om je lichaam te reinigen en daarmee je te helpen met vetverlies en andere kwaaltjes. Je lichaam heeft al een detoxer, je lever. Deze filtert je bloed en zorgt dat al het ongewenste materiaal eruit wordt gehaald, je hebt dus helemaal geen detox nodig!

Heb je nog vragen? Laat ze achter in de comments!

 

Amber

 

6 reacties op “Wat is nu echt belangrijk voor vetverlies?

 1. Lindey zegt:

  Hoi Amber,
  Waar ik moeite mee heb, is het vinden van voedingswaarden met weinig vet. Het is mijn doel om 39 gram vet te eten (1743 cal), maar ik merk dat ik er dagelijks overheen ga, terwijl ik, vind ik, gezond eet. Bv, Eiwitshake met magere melk, 2 boterhammen met kipfilet en smeerkaas, 2 boterhammen met pindakaas en savonds een bord spaghetti met geraspte kaas.
  Bij deze voeding heb ik al 23gram vet teveel, dat is bijna het dubbele van wat ‘mag’. Heb je tips voor mij?

  • Amber Steeger zegt:

   Hey Lindey,

   Goede vraag!

   Wat zijn precies je macro verhoudingen op dit moment?

   Als je laag in calorieën moet zitten kan het erg lastig worden om je macros te behalen. Wat je kan doen is je koolhydraten wat verlagen, hierdoor kunnen je vetten dan wat omhoog. Dit kan het makkelijker maken om je macros the halen.

   Amber

 2. Imane zegt:

  Ik wil weten hoe ik nou exacte calorie behoefte weet ik heb bij de ene 1487 en de andere 1600 hoe weet ik het zodat ik 2 kilo af kan
  Ik wil dan zegmaar af van een buikje en definietie in mijn benen en billen wat moet ik doen afvallen voor het buikje of kan ik ook calorie defict doen om groter te worden bij mijn benen en billen en dan een platte buik dus aankomen maar dan wel een platte buik of gaat dat niet zal ik eerst moeten afvallen?

  • Rowan zegt:

   Hi Imane,

   Lastig te beoordelen, want we weten nu niet je gewicht, lengte en leeftijd en lichaamscompositie. Vandaar bieden wij 1 op 1 coaching aan om dit met een intake formulier helder te krijgen en vervolgens jouw doel te stellen.

   Als je wilt afvallen zul je sws in een calorietekort moeten gaan eten met de juiste macroverhouding en focus op workouts waar jij jezelf wilt verbeteren.

   Groetjes,

   Rowan

    • Rowan zegt:

     Hi,

     Op onze tools pagina: https://www.myshreddedlifestyle.com/tools/

     Daar kun je bij de TDEE calculator jouw TDEE berekenen en daar wordt automatisch 500kcal vanaf getrokken. Dit aantal kcal wat onze TDEE calculator met 500 eraf voor jouw berekend vul je in op onze macro calculator (wederom op de tools page). De macros die daaruit komen eet je elke dag en zo houdt je een calorietekort bij voor jezelf.

     Wij bieden hiervoor ook online coaching trajecten of je kunt individueel de MYSL APP gebruiken voor het bijhouden van je voeding etc.

     Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *