Zijn ‘Light’ producten wel zo light als wij denken?

Light producten, minder calorieën dus een goede optie wanneer je wat kilo’s kwijt probeert te raken, toch? Maar waarom is dat light product nou eigenlijk light en is het dan nog wel zo goed voor je?

Deze blogpost zal je alles vertellen wat je moet weten over light producten!

Wat is light precies?

Wanneer de term ‘light’ op een product staat betekent het dat er 30% minder calorieën, vet of suiker in het product zitten dan het normale product. Wat er precies minder inzit moet op het product zelf staan.

Dus dat betekent, dat een light product niet altijd minder calorieën bevat. Zo bevat light chips wel 30% minder vet, maar wel weer meer koolhydraten en eiwitten. Onthoud dus dat de claim ‘light’ niet altijd over calorieën gaat!

Zoete light producten

Vaak bevatten producten minder suiker doordat deze vervangen worden door zoetstoffen. Nu heeft iedereen wel zijn mening klaarstaan over het gebruik van zoetstoffen. Sommigen denken dat het enorm slecht is voor je lichaam en anderen zijn ervan overtuigd dat het geen kwaad kan doen.

De zoetstoffen die gebruikt worden moeten eerst veilig worden verklaard door de Europese Autoriteit van Voedselveiligheid, ook wel de EFSA. Echter, zijn wetenschappers nog steeds onderzoeken aan het doen naar de mogelijke negatieve bijwerkingen van het gebruik van veel zoetstoffen.

Deze zoetstoffen zorgen er dus wel voor dat je minder calorieën binnenkrijgt, maar niet iedereen vindt het een fijn idee om (bepaalde) zoetstoffen binnen te krijgen.

Zijn light producten gezond?

Vaak worden er light varianten gemaakt van producten die toch al niet als gezond worden gezien, zoals chips, frisdrank en boter. Deze light variant is dan misschien een betere keus, maar nog steeds niet echt een verantwoorde keus.

Hoe groot het verschil tussen origineel en light precies is, ligt er natuurlijk aan welk product je precies kiest. Zo scheelt de caloriewaarde van gewone en light chips niet aanzienlijk, maar krijg je bij de light versie wel betere vetten binnen dan normaal.

Light producten zijn dus niet per definitie gezond of ongezond, het kan een betere keus zijn maar dit verschilt ook weer per product. Om dit alles nog ingewikkelder te maken betekend light niet altijd hetzelfde wat voor nog meer verwarring kan zorgen.

De claim light is een officiële voedingsclaim en moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het moet echt 30% minder vet, calorieën of suikers bevatten voordat de term light erop mag komen.

Kan het helpen met afvallen?

Ja, light producten kunnen het afvallen inderdaad makkelijker maken. Het is helaas niet zo dat ze magisch zijn en op zichzelf vet verbranden. Maar door de juiste keuzes te maken kunnen light producten het makkelijker maken om minder calorieën binnen te krijgen en daardoor vet te verliezen.

Hierbij gaat het natuurlijk wel om de keuzes die je maakt, zo zal light frisdrank je goed kunnen helpen. Deze bevat geen calorieën (vaak 0-4 cal per 100ML) en is een goede manier om toch iets zoets binnen te krijgen zonder je dieet ervoor op te geven.

Light chips zijn daarentegen weer een ander verhaal, deze bevatten nog steeds veel calorieën, maar weinig voedingswaarde en je zal er niet snel vol van raken. Wanneer je toch een keertje zin hebt in chips kan de light variant wel een gezondere optie zijn, maar voor het afvallen zal het geen groot verschil maken.

De hoofdprijs

Voor light producten betaal je vaak de hoofdprijs. Zo betaal je bijvoorbeeld voor een normale pot pindakaas € 2,55 maar voor de light variant € 3,05! Indien je (waar mogelijk) voor al jouw boodschappen de light variant zou kopen ben je dus stukken duurder uit.

Je moet zelf dus de keuze maken of je dit geld wilt betalen voor deze producten, vaak zijn er toch betere en goedkopere alternatieven te vinden.

Conclusie

Light producten kunnen je helpen bij het afvallen, maar je moet nog steeds wel zelf opletten hoeveel calorieën je inneemt. Daarnaast betaal je ook nog eens flink meer voor de light variant.

Zelf vind ik het vaak niet waard om extra te betalen voor het kleine verschil van voedingswaarde, maar de keuze is natuurlijk helemaal aan jou!

1 responses on "Zijn 'Light' producten wel zo light als wij denken?"

  1. Ik probeer toch vaak light te laten staan en voornamelijk water te drinken!

Leave a Message

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

top
© Myshreddedlifestyle.com | Alle rechten voorbehouden.
X