De nieuwste hype in de fitness wereld. Vasten tijdens cardio, je hebt er vast (haha) wel eens van gehoord, een methode van sporten die steeds populairder wordt.

Het idee is dat je door het vasten veel meer vet gaat verliezen dan normaal trainen, maar is dit wel eigenlijk zo?

Verlies je meer vet als je niet eet voordat je gaat trainen? En is het eigenlijk wel goed voor je lichaam?

vasten tijdens cardio

Wat is vasten precies?

Vasten is het niet eten voor een bepaalde periode. Er zijn allerlei verschillende redenen en manieren waarom je kan gaan vasten.

Zo vasten veel mensen om religieuze redenen, lichamelijke of mentale reiniging, maar we hebben het nu over vasten om af te vallen.

Het doel van trainen terwijl je aan het vasten bent is meer vet verliezen dan normaal.

Normaal gesproken eet je voordat je gaat trainen, maar dit doe je dus nu juist niet. Wel moet je zorgen dat je genoeg drinkt voordat je gaat trainen, kijk wel of je drank geen calorieën bevatten.

Intermittent fasting

Een manier van vasten waar je waarschijnlijk van heb gehoord is intermittent fasting. Hier eet je maar 8 uur per dag, de rest van de 16 uur eet je geen voeding die calorieën bevat.

Dit betekend dus dat je 16 uur van de dag wel water, koffie, thee of calorie arme frisdrank mag drinken. Zolang je geen calorieën binnen krijgt ben je aan het vasten.

Als je 16 uur van de dag vast kan het voorkomen dat je moet trainen in je vast periode.

Veel drinken kan je helpen je honger gevoel te onderdrukken en zo langer te vasten! (1)

Door deze aanpak eet je al je calorieën in een kortere tijd. Dit zorgt ervoor dat jij het makkelijker gaat vinden om minder calorieën te eten!

Vasten tijdens het trainen?

Vasten tijdens het trainen wordt dus steeds populairder. Het is het makkelijkst als je meteen in de ochtend een workout doet, nadat je hebt gevast tijdens het slapen.

Er zijn twee redenen waarom mensen denken dat dit zo is:

Allereerst is er geen glycogeen in je lichaam, dit is een vorm van koolhydraten die zijn opgeslagen in je lichaam voor brandstof.

Normaal gesproken wordt dit als eerste gebruikt als brandstof tijdens het trainen, omdat koolhydraten de favoriete brandstof is van je lichaam.

Na het vasten is dit al verbruikt en zal je lichaam dus op zoek moeten naar een alternatief. Dit is een andere opgeslagen brandstof in je lichaam, namelijk lichaamsvet. (2)

Doordat je dus niks hebt gegeten kan je lichaam dit ook niet gebruiken als brandstof voor je workout. Daarom gaat het naar je energie reserves (lichaamsvet).

Het is bewezen dat het eten van koolhydraten voor je workout ervoor zorgt dat je minder vet verbrandt tijdens het trainen. (3)

Insuline

Insuline, of beter gezegd de lage levels van insuline in de ochtend, is de tweede reden waarom mensen denken dat het meer vet verbrandt.

Dit is een hormoon dat, waneer het hoog is, vet verbranding kan tegenhouden. Het stijgt en daalt, dit heeft te maken met je voeding.

Insuline gaat omhoog wanner je iets eet. Wanneer je eet stijgt het hormoon, voeding rijk aan koolhydraten, zoals aardappelen, rijst of pasta laat het snelst stijgen

Niet alleen is er weinig glycogeen te vinden in je lichaam als je nog niks hebt gegeten, je insuline levels zijn ook laag.

Je zou toch meer vet moeten verbranden wanneer je traint terwijl het hormoon dat vet verbranding tegen houd enorm laag is?

Ja, dit klinkt logisch en is ook het geval. Maar er is wel een addertje onder het gras.

Waar gaat het fout?

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel goed. Meer vet verbranden tijdens je workout door niks te eten voordat je begint.

Er is alleen een probleempje als het gaat om vet verbranding. Want ja, je verbrandt meer vet tijdens het trainen, maar dat betekend niet dat je in totaal meer vet verbrandt.

Dit klinkt misschien raar, dus laat het mij even uitleggen.

Het is bewezen dat je tijdens trainen zonder eten meer vet verbrandt tijdens het trainen. Maar ooit ga je weer eten.

Op het moment dat je weer gaat eten, en dus je vast ‘verbreekt’, zal je lichaam overgaan op de energie uit je voeding.

Wanneer je traint terwijl je al hebt gegeten zal je tijdens het trainen deze calorieën gebruiken. Maar na het trainen overgaan op je reserves, je lichaamsvet.

Onderaan de streep betekend dit dus dat je altijd vet zal verbranden en altijd de calorieën uit je voeding gaat gebruiken.

Als je kijkt naar totaal vet verlies is er geen groot verschil te zien tussen trainen terwijl je vast, of iets hebt gegeten.

Je kan het zo zien: als je tijdens het trainen meer van stof X verbruikt, zal je na het trainen meer van de andere stof X gebruiken. Voor de X kan je voeding of lichaamsvet invullen. (4)(5)(6)

Conclusie

Vasten tijdens cardio zal dus niet zorgen voor meer vet verlies.

Wat het grootste impact zal hebben op jouw resultaat is totale calorie inname, eiwit inname en beweging.  (7)

Er is verder niks mis met vasten tijdens cardio, dus als je dit fijn vindt moet je dit blijven doen! Maar weet dat er geen magie plaats vind, wanneer je dit doet.

Het belangrijkste is dat jij jouw voeding en training kan blijven volhouden. Dus probeer te vinden waar jij je het prettigst bij voelt!

 

Alle wetenschappelijke onderzoeken gebruikt voor deze post:

2 reacties op “Zorgt vasten tijdens cardio voor meer vetverlies?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *